Kunstgras onderhoud

Spelende jongen en hond op kunstgras

Kunstgras heeft geen onderhoud nodig, zo wordt nog weleens gedacht. Tot op zekere hoogte klopt dat ook wel. U hoeft het kunstgras tenslotte niet te bemesten, regelmatig te maaien of intensief te sproeien. Kunstgras heeft een stuk minder last van onkruid en ook de weersomstandigheden spelen een veel kleinere rol. Waar natuurlijk gras er na een hittegolf geel en verdord bij ligt, ziet het kunstgras er nog net zo mooi groen uit.

Toch is het een misvatting dat kunstgras zonder onderhoud kan. U hoeft er weliswaar veel minder energie in te steken dan bij natuurlijk gras, maar het is wel degelijk aan te raden om af en toe de tuin in te gaan voor kunstgras onderhoud. We leggen graag uit waar u op moet letten en geven 6 handige onderhoud tips.

Snel naar:

Kunstgras onderhoud wordt bepaald door gebruik

Logischerwijs vereist kunstgras meer onderhoud als het intensief wordt gebruikt dan wanneer het gazon vrijwel ongebruikt ligt te pronken in uw tuin. Als u kinderen heeft die vaak op het kunstgras spelen of huisdieren die op het gazon ravotten, dan heeft dat gevolgen. Ditzelfde geldt ook als u een feestje of etentje geeft in de tuin of op het dakterras en er wijn of limonade wordt gemorst.

Kunstgras in de tuin

Kunstgras onderhouden betekent regelmatig schoonmaken

Kunstgras schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Net als in huis blijft er ook bij intensief gebruik op uw groene gazon allerlei vuil achter. Of u nu met vuile schoenen op het gras loopt, brood- of koekkruimels achterlaat of drinken laat vallen, het gras vangt het allemaal op. Ook de wind neemt stof, zand of andere rommel mee.

Hoewel tijdens regenval een hoop van het stof wegspoelt door de waterdoorlatende bodem, is regenwater vanwege luchtvervuiling ook niet altijd even schoon. Daarom is een schoonmaakbeurt op zijn tijd zeker niet overbodig.

Tip 1: maak vlekken direct schoon

Wijn of frisdrank morsen op natuurlijk gras heeft geen gevolgen, de vlek lost vanzelf wel op en het gras groeit eroverheen. Bij kunstgras is dat niet het geval en maakt u liever zo snel mogelijk schoon. Gebruik hier geen sterke reinigingsmiddelen als chloor voor, want dit kan het kunstgras aantasten. We raden aan om een sopje van groene zeep te maken en even goed te schrobben. Hier krijgt u de meeste lichte vlekken mee weg.

Kiest u voor een ander schoonmaakmiddel, dan volstaat een oplossing van 5 procent reinigingsmiddel in heet water. Spoel de grasmat na het schrobben goed af met koud of lauw water uit de kraan. U laat probleemloos uw tuinslang flink sproeien, want het water loopt via het kunstgras vanzelf weg in de aardbodem.

Tip 2: blaadjes verwijderen in de tuin

Het kunstgras in uw tuin of op uw balkon krijgt het soms zwaar te verduren. Tijdens de verschillende jaargetijden daalt er van alles neer. Denk bijvoorbeeld aan een flinke lading herfstbladeren of de blaadjes van een lentebloesem na het uitbloeien. Nu zijn een paar blaadjes op uw gazon geen probleem; het geeft juist wel een leuk gezicht. Maar ligt de tuin vol met bladeren, dan vraagt dat om onderhoud van het kunstgras, zodat u door de bladeren het gazon nog kunt zien. Natuurlijk kunt u daarvoor gebruikmaken van een bladblazer, maar pak als het even kan de bezem en de hark. Bovendien kan een beetje fysieke inspanning geen kwaad.

Tip 3: kunstgras borstelen

Kunstgras is op zijn mooist als de grassprieten recht overeind staan, maar intensief gebruik kan ertoe leiden dat de sprieten plat gaan liggen. Dit lost u eenvoudig op door het kunstgras goed te borstelen met een harde bezem. Houd er wel rekening mee dat u geen bezem gebruikt met een metalen borstel, want dat kan het gras beschadigen. Voor het beste resultaat ‘kamt’ u tegen de vezel in, zodat de vezel weer perfect overeind komt te staan.

Tip 4: zand strooien ter versteviging

Naast het borstelen geeft u de grassprieten extra ondersteuning door wat zand in te strooien. Dit helpt niet alleen om de sprieten mooi rechtop te laten staan, maar zorgt er ook voor dat de grasmat strak blijft liggen. Deze vorm van kunstgras onderhoud past u het beste eens in de 3 of 4 jaar toe.

Tip 5: mos en onkruid uit kunstgras verwijderen

In principe heeft onkruid weinig kans om zich meester te maken van uw kunstgrasgazon. Het is tenslotte vrijwel onmogelijk om onder de mat naar de oppervlakte te groeien. Het komt echter wel voor dat onkruid via de lucht komt aanwaaien en op uw grasmat terechtkomt. Daarnaast kan het onkruid zich nestelen aan de rand van het kunstgras. Onderhoud is dan ook zeker aan de orde, want onkruid groeit snel. U kunt het maar beter zo snel mogelijk verwijderen, wat vaak gewoon handmatig kan. Groeit er mos op uw gazon? Verwijder dit dan met een bezem. Om verdere groei te voorkomen, gebruikt u het beste een onkruidverdelger op waterbasis.

Tip 6: jaarlijks groot kunstgras onderhoud

De ene kunstgrasmat vereist meer onderhoud dan de ander, maar kunstgras onderhouden door middel van een jaarlijkse grote beurt raden we voor iedereen aan. Zo blijft het kunstgras mooi geniet u langdurig van een prachtig groene grasmat.

Meer tips nodig?

Heeft u een kunstgrasmat die u graag in topconditie houdt en wilt u meer advies? Schroom niet en neem contact op met de specialisten van Kunstgrasconcurrent. Onze kunstgrasspecialisten beantwoorden met plezier al uw vragen. Neem contact met ons op via 0320 746 011 of info@kunstgrasconcurrent.nl.

Goed onderhouden kunstgrasmat

Copyright © 2021-heden Kunstgrasconcurrent