Kunstgras leggen

Kunstgras leggen voor beginners! In deze uitleg behandelen we in 8 stappen hoe u uw kunstgras zelf het mooiste legt. Van grondwerk tot haken bevestiging, we voorzien u graag van een volledig stappenplan waarin we antwoord geven op uw prangende vraag: hoe moet ik kunstgras leggen?

Benodigdheden voor het leggen van kunstgras

Om kunstgras zelf leggen zo makkelijk mogelijk te maken, heeft u verschillende materialen en gereedschappen nodig:

Kunstgras

Gronddoek

Stanleymes

Schep

Trilmachine

Kruiwagen

Richtlat

Waterpas

Genoeg opvulzand

Betonbanden

Tuinslang

Hamer

Werkhandschoenen

Kruiwagen

1. Graaf de graszoden af

 

Het afgraven van de graszoden

Zelf kunstgras leggen begint met het afgraven van de graszoden. Zo krijgt u een overzichtelijk beeld van het deel dat u moet afgraven. Dit doet u eenvoudig met een schep.

Tip: gooi het oude gras meteen bij elkaar op een hoop of in een container, dit scheelt opruimen achteraf.


2. Graaf de grond af

 

Het afgraven van de grond

Het afgraven van de grond is zwaar werk, maar vergt grote nauwkeurigheid. Het is belangrijk dat u goed oplet hoe ver u de grond afgraaft. We raden 10 cm + de poolhoogte van uw kunstgras aan. Zo ontstaat er een sterk zandbed waar u jarenlang plezier van beleeft.

Tip: graaf eerst de ‘grote’ massa weg en bepaal hierna pas de exacte hoogte.


3. Vul het zandbed op

 

Het opvullen van het zandbed

Het grondwerk zit er bijna op. U dient nu het uitgegraven zandbed op te vullen met 10 centimeter opvulzand. Dit zorgt voor een sterke ondergrond en vermindert kuilen en oneffenheden in het veldje over een paar jaar.


4. Tril het zandbed aan

 

Het aantrillen van het zandbed

Na het opvullen van het zandbed is het tijd om het aan te trillen. Voordat u dit doet, besproeit u het zandbed met water. Dit hoeft niet al te veel water te zijn. Het besproeien van het zandbed zorgt dat het zand zich tijdens het aantrillen nog beter hecht, met name de bovenlaag. Na het besproeien gaat u met de trilmachine over het natgemaakte zandbed heen. Zo creëert u een compacte massa, waardoor u langer plezier heeft van het eindresultaat. Probeer overal overheen te trillen.

Tip: als u van achter naar voren trilt hoeft u minder vaak over het geprepareerde zandbed heen te lopen.


5. Vlak het zandbed af

 

Het afvlakken van het zandbed

Misschien is dit wel de belangrijkste stap van het grondwerk. In deze stap bepaalt u hoe vlak de kunstgrasmat erbij ligt. We raden aan om te beginnen met het vlakken vanuit de achterkant van de tuin. Zo hoeft u bijna niet meer over het glad gestreken zandbed te lopen en vermindert u de kans op oneffenheden. Gebruik een waterpas en strijk het zand af op de gewenste hoogte ten opzichte van de betonband. Houd hierbij rekening met de poolhoogte van uw nieuwe kunstgras.


6. Leg het gronddoek

 

Het leggen van het gronddoek

Het eindresultaat komt steeds dichterbij! In deze stap legt u het kunstgras stabilisatiesdoek en snijdt u het op maat. We raden aan om een overlap van ongeveer 5 cm te maken. Snijd het gronddoek tegen de betonbanden aan voor het strakste resultaat.

Tip: leg gewichten op het doek om te voorkomen dat het wegwaait.


7. Leg het kunstgras

 

Het kunstgras leggen

U bent bijna klaar! Om het kunstgras strak uit te kunnen leggen, begint u vanaf de achterzijde. We raden aan om het begin van de rol tegen de betonband aan te leggen en vanuit daar uit te rollen. Als de rol helemaal is uitgerold tot de andere kant snijdt u ook deze kant weer strak tegen de betonband aan. Het gras ligt er nu los bij en hoeft alleen nog vastgemaakt te worden.


8. Bevestig de haken

 

Het bevestigen van de haken

Tot slot verankert u het kunstgras met kunstgrashaken. Sla ze om de meter het gras in (de afstand hiertussen komt niet al te nauw). Prik de haak een stukje door het gras heen en sla hem in de grond met een hamer.

Tip: eventuele vezels die onder de haak blijven hangen haalt u er eenvoudig met een andere haak onder vandaan. Hierdoor is de haak bijna niet meer zichtbaar.


Geeft u het kunstgras plaatsen liever uit handen?

Laat u het leggen van kunstgras liever aan professionals over? Dat kan bij ons natuurlijk ook. Voor het kunstgras laten leggen bij Kunstgrasconcurrent kiest u uit 3 verschillende aanlegpakketten. Zo bepaalt u eenvoudig wat u zelf doet en wat u aan ons overlaat.

Heeft u nog vragen?

Gaat u liever zelf aan de slag, maar heeft u nog vragen? Laat het dan weten aan onze kunstgrasexperts. We staan u graag te woord om alles te vertellen over het aanleggen van een mooie kunstgrasmat. Neem contact met ons op door te bellen via 0320 746 011 of een e-mail te sturen naar info@kunstgrasconcurrent.nl.

Copyright © 2021-heden Kunstgrasconcurrent