Voorjaarsactie! Profiteer alleen nu van 10% korting op uw gehele order. Korting wordt berekend in de winkelwagen

Kunstgras leggen

Kunstgras leggen voor beginners! In deze uitleg wordt in 8 stappen behandeld hoe je jouw kunstgras het mooiste kunt leggen! Van grondwerk tot haken bevestiging. Dus een antwoord op uw vraag hoe moet ik kunstgras leggen? Die vind u op deze pagina.

Stap 1: Afgraven van de graszoden

Stap 1: Het verwijderen van de graszoden. Om een overzichtelijk beeld te krijgen van uw af te graven tuin begint u met de bovenste laag (de graszoden) af te graven! Dit is heel eenvoudig te doen doormiddel van een schep. TIP: Gooi het oude gras meteen bij elkaar op een hoop of in een container, dit scheelt opruimen achteraf.


Stap 2: Afgraven van de grond

Stap 2: Het afgraven van de grond. Deze stap vergt zwaar werk, maar moet secuur worden gedaan! Het is belanrgijk dat je goed oplet hoe ver je de grond afgraaft, wij raden hiervoor 10 cm + de poolhoogte van je kunstgras aan. hierdoor ontstaat er zoals in de volgende stap wordt uitgelegd een sterk zandbed waar je jarenlang plezier van gaat beleven. TIP: Graaf eerst de “grote” massa weg, en ga hierna pas de hoogte exact bepalen.


Stap 3: Opvullen van het zandbed

Stap 3:  Het opvullen van het zandbed. Je bent bijna klaar met het grondwerk! Wat je nu moet gaan doen is de bak die net is uitgegraven opvullen met 10 centimeter opvulzand. Dit zorgt voor een hele sterke ondergrond en zo dus voor minder kuilen en oneffenheden in het veldje over een paar jaar. In deze stap ga je de bak opvullen met zand, dit is dus niet op de millimeter nauwkeurig, aantrillen en uitvlakken wordt in de volgende stappen uitgelegd.


Stap 4: Het aantrillen van het zandbed

Stap 4: Het aantrillen van het zandbed. Voordat je gaat beginnen met aantrillen besproei je het zandbed met water. Dit hoeft niet al te veel water te zijn. Het besproeien van het zandbed is om het zand nog beter te laten hechten wanneer het wordt aangetrild, en dan vooral de bovenlaag. Nadat dit is gedaan, ga je met de trilmachine over het opgevulde en nat gemaakte zandbed heen. dit simpelweg om een compacte massa te creëren en dus weer langer plezier te hebben van het eindresultaat. Probeer overal overheen te trillen. TIP: Als je van achter naar voren trilt hoef je minder vaak over het geprepareerde zandbed heen te lopen.


Stap 5: Het afvlakken van het zandbed

Stap 5: Het afvlakken van het aangetrilde zandbed. Misschien is dit wel de belangrijkste stap van het grondwerk. In deze stap wordt bepaald hoe vlak je kunstgrasmat er bij ligt. Wij raden aan om te beginnnen met het vlakken vanuit de achterkant van de tuin. Zo hoef je bijna niet meer over je glad gestreken zandbed te lopen en verminder je de kans op oneffenheden! Gebruik een waterpas en strijk het zand af op de gewenste hoogte ten opzichte van het betonband. Houd hierbij rekening met de poolhoogte van het type kunstgras dat u heeft.


Stap 6: Het leggen van het onderdoek

Stap 6: Het aanleggen van het onderdoek. Het eindresultaat komt steeds dichterbij! In deze stap ga je het stabiliserend gronddoek uitrollen en om maat snijden. Wij raden aan om een overlap van ongever 5 cm te maken. Dit is uiteraard alleen nodig als je breder dan 2 meter nodig hebt. Snijdt het onderdoek tegen de betonbanden aan, zo krijg het strakste resultaat. TIP: Als je zoals op de foto gewicht legt op bepaalde punten waait het doek niet weg, wij hebben stenen gebruikt, uiteraard kun je hiervoor allerlei andere dingen bedenken.


Stap 7: Het leggen van het kunstgras

Stap 7: Het aanleggen van het kunstgras. Je bent bijna klaar! Om het kunstgras strak uit te kunnen leggen, begin je vanaf de achterzijde. het is het makkelijkst om het begin van de rol tegen het betonband aan te leggen en vanuit daar de rol uit te rollen! Als de rol helemaal is uitgerold tot de andere kant kun je ook deze kant weer strak tegen het betonband aansnijden. Als deze stappen zijn voltooid ligt het gras er los bij, zie de volgende stap om af te gaan ronden.


Stap 8: Het bevestigen van de haken

Stap 8: Het bevestigen van de kunstgrashaken. Sla de haken om de meter het gras in. De afstand hier tussen komt niet al te nauw. Prik de haak een stukje door het gras heen en bevestig dan door met een hamer in de grond te slaan. TIP: als er vezels onder de haak blijven hangen kun je deze er met een andere haak onder vandaan halen. Zo zie je de haak bijna niet meer zitten.

Copyright © 2021-heden Kunstgrasconcurrent